Vad är Twitter?

Twitter är ett socialt medium som fungerar lite som en mikroblogg där användarna kan dela med

sig av kortare meddelanden och inlägg upp till 280 tecken. Dessa inlägg kallas för tweets. Twitter kan användas både av företag och privatpersoner.

Twitter grundades av ett gäng amerikanska män vid namn Jack Dorsey, Evan Williams, Noah Glass och Biz Stone år 2006. Namnet Twitter kommer från engelskans ord för fågelkvitter, därav att företagets logga består av en fågel. Bland användarna kan Twitter ibland kallas för fågelappen.

Skaparna bakom Twitter tog först fram nätverket för att det skulle fungera som en dagslång brainstorming. Det var först senare när en student från New York University kom med idén att använda individuella sms-konversationer för att kommunicera till en mindre grupp. Den första prototypen av Twitter användes bland de anställda av företaget Odeo där några av grundarna jobbade. I april 2007 blev Twitter ett eget företag och det var i samband med south by southwest konferensen som Twitter fick sitt första stora genombrott och gick ifrån 20 000 tweets per dag till 60 000 tweets per dag.

Twitter fortsatte att växa och år 2010 postades 50 miljoner tweets per dag, vilket i snitt var 750 tweets i sekunden. Man kunde se, och ser än idag att användandet av Twitter ökar i samband med ett stort event. Till exempel världscupen i fotboll eller under Eurovision song contest. När Michael Jackson gick bort den 25 Juni 2009 kraschade Twitters servrar och orden ”Michael Jackson” mättes upp till 100 000 tweets i timmen. Men det event som än idag håller i världsrekordet av antalet tweets är filmen castle in the sky som sändes på Japansk TV år 2013. I samband med att den visades kom det 143 199 tweets i sekunden.

Twitter har idag flera kontor, ett i San Francisco där företaget har sitt huvudkontor, ett i Detroit och ett i Dublin. Deras serverhallar ligger i Boston, Texas och San Antonio. De har omkring 5000 anställda och omsätter omkring 3,4 miljarder dollar.

När 2010 talet gick mot sitt slut, alltså år 2019 låg Twitter som nummer 10 i topplistan över de mest nedladdade apparna under decenniet som varit.

I och med corona pandemin kunde man se att fler började att använda Twitter mer flitigt under 2020. Twitter har idag 330 miljoner användare som är aktiva månadsvis och omkring 145 miljoner användare som är aktiva dagligen.

Något Twitter har jobbat hårt med de senaste åren eftersom många har använt Twitter för att sprida missvisande information är att bygga in ett system som varnar när en tweet kan vara missvisande. Det började med att den dåvarande presidenten Donald Trump spred missvisande information kring protesterna i samband kring George Floyds död. Det eskalerade i Januari 2021 när stormningen av Capitolium skedde och Twitter användes för att planera och sprida information om attentatet vilket i sin tur ledde till att Donald Trump blev avstängd från Twitter för all framtid.